tisdag 31 juli 2012

En...

... glad liten skit. :-)

Målar runt fönster

Här hemma försöker vi hitta tid till att måla fönster in- och utvändigt och det tar ju sådan tid! Grunda, tejpas, måla en gång, måla en till gång... Pappa R har målat hittills medan jag och Olivia gjort annat. Ibland har vi varit hejarklack.

måndag 30 juli 2012

Födelsedagssöndag

Igår började vi dagen med att för första gången i år äta frukost ute i trädgården. Olivia höll oss sällskap i sin babysitter i en helt svart/vit-outfit. Så söt!

Medan pappa R sedan byggde ställning utomhus och målade två fönster tittade Olivia på beachvolleyboll på tv innan jag kämpade lite med att söva henne. På eftermiddagen gjorde vi i ordning oss för att åka hem till Olivias gammelfarmor som fyllde år. Olivia trivdes som fisken i vattnet med all uppmärksamhet.

30-års fest

I lördags var vi på 30-års fest i Ekängen. Det bjöds på rolig vägbeskrivning, god mat, trevligt sällskap, mycket mygg och sjukt god efterrätt. Maten grillades och efterrätten bestod av bl.a. gräddtårta. Carro följde med oss och väl där lyckades hon fånga Olivias första ordentliga skratt. Hon skrattade och skrattade ett bra tag innan vi hann fånga det och då fortsatte hon lite till. Underbara unge! :-)

Förlossningsberättelse

Jag har länge tänkt skriva en förlossningsberättelse, men det krävs ju att man ska kunna sätta sig ner en bra stund för att hinna få ner allt. NU har jag den tiden. Olivia sover på pappas mage medan han ser på nya säsongen av Dallas. Låångt detaljerat inlägg:

Natten mellan söndagen 22:e april - måndagen 23:e april började jag känna ett par småvärkar. De var tillräckliga för att jag skulle vakna av dem men de gjorde inte ont. Robert fick åka till jobbet som vanligt men han hade STRIKTA instruktioner att hålla telefonen i närheten och svara så fort jag ringde.
Han jobbade kl 7-16 och redan kl 7,18 skickade han första sms:et och undrade ifall jag fått fler värkar. Runt kl 12 skrev jag till honom att det gjorde rätt ont men att de kom alldeles för sällan för att de skulle betyda något. Kl 15,40 hade jag skickat ett sms till honom och frågat "Kan du inte åka hem snart?", då var det jobbigt minns jag. I alla fall att vara ensam, jag ville ha sällskap och stöd. :-)

Vid kl 19 åkte vi in första gången, då hade vi ringt in till förlossningen innan och berättat att det var på gång och berättat hur långt mellanrum jag hade mellan värkarna. De tyckte då att vi skulle åka in. När vi satt i bilen minns jag hur förväntansfulla vi kände oss. "Nu är det verkligen på gång, snart får vi träffa vår bebis". När vi kom in satte de CTG och kollade av allt, men då hade värkarna lugnat ner sig. Vid kl 21 var jag öppen 1,5cm och då fick vi välja ifall vi ville stanna kvar eller åka hem, vi valde att åka hem. Innan vi åkte fick jag lite Citadon (starka värktabletter) och jag fick även med mig ett par hem. Sköterskan på sjukhuset sa att de här kommer absolut hjälpa mot värkarna men inte krystvärkarna när det väl är dags för dem.

Eller hur... Hjälpte inte ett piss. Väl hemma försökte jag med rispåse, gå runt och dusch. Men som husägare utanför stan så tar ju liksom varmvattnet snart slut. Runt kl 23 var vi inne på sjukhuset igen. Mest för att jag ville få obegränsad tillgång till varmvatten, haha. Värkarna kom och gick, till slut var jag så trött att jag somnade mellan dem.

Enligt journalen skrevs vi in kl 23,55. Allt var normalt och utan anmärkning. Buktande hinnblåsa står det under övrigt och nu var jag öppen 4cm. Jag provade att duscha, när inte det hjälpte längre provade jag lustgas, som jag inte tyckte hjälpte heller. Den fick mig koncentrerad på att andas djupa andetag men inte mer. Till slut fick jag epidural vid ca kl 3, och halleluja vilken befrielse! Visst stack det till men inte alls sådär som många beskriver. Runt kl 4,40 går vattnet, precis när de hade tänkt ta hål på hinnan. Krystvärkarna startade kl 04,55 enligt journalen och ca 1 timme och en kvart med krystvärkar, gjorde mig helt utmattad så till och med mellan dem somnade jag! När jag kände att en värk var på gång vaknade jag till, gjorde vad jag skulle och somnade sedan om. Jag fick även värkstimulerande eftersom att värkarna inte hjälpte så mycket.

Värkar gör ont, väldigt ont. Krystvärkarna gör JÄVLIGT ont. Men värst? När huvudet precis är på väg ut, fy helvete. Jag vred och hade mig, tog i så mycket jag bara kunde men vågade samtidigt inte eftersom att det gjorde så ont. Tror jag sa något i stil med "det går inte, det går inte, det gör så ONT!". Kl 6,12 är hon ute och ett par minuter efter det kom moderkakan utan problem. Nä hon hade kommit ut tänkte jag "meh, vad blev det då? Pojke eller flicka?". Jag bad Robert kolla och lite osäkert säger han "pojke?". "Njae, du får nog ta och titta en gång till". Allt är ju så svullet på bebisarna så han trodde att hon hade två bollar. :-) Kändes helt otroligt att få en tjej, så som jag hade hoppats på det.

De fick sy både invändigt och utvändigt, de sydde i 30min men sammanlagt höll de på i ca en timme "där nere". Det var inte en skön känsla, då hade jag ju min lilla flicka på bröstet och jag ville bara att de skulle gå ut och lämna oss i fred. När hon föddes hade hon ett rött stort märke på ena sidan av bakhuvudet och nu i journalen ser jag att det heter Kefalhematom, "Kefalhematom är en blodutgjutning mellan yttre benhinnan och benet på hjässan. Detta uppstår ofta när barnet tagits ut med hjälp av en sugklocka eller spontant. Det ses som en blåröd bullig kulle på barnets skalle. Ibland finns små sår i huden där sugklockan har suttit. Kefalhematom försvinner av sig själv."


Det tog tid innan vi fick ett rum efter förlossningen och när vi väl fick ett rum var det endast ett par dörrar längre ner på Förlossnings-BB pga brist av rum på vanliga BB. Vi fick ett eget rum med varsin säng men herregud, sitta där och rulla tummarna? Jag ville hem till min egen säng tillsammans med min bebis så runt kl 17 samma dag som hon kom var vi hemma igen. 



Svullen och "tjock" liten bebis.


Hemma igen.

Här ser man hennes hematom bukta ut lite.

Här har hon hunnit bli 3 veckor. Mycket förändras på kort tid i deras utseende.

Personlig dopklänning

Snart är det dags för Olivia att döpas. Mormor har ordnat dopklänning och (med lite hjälp?) så har hon ordnat så att dopklänningen från Kappahl blir personlig. Olivias tre namn, dopdatum och namnet på kyrkan står insytt med rosa tråd i klänningen. Hon kommer vara så fin!

Sömntuta

"I lördags var jag så duktig och sov 2,5 timmar ensam i min egen säng på dagen. Mamma passade på att sova hon med, ensam i sin säng. Och när jag vaknade var jag så glad!"

lördag 28 juli 2012

Songpop

Jag har börjat spela ett spel på min mobil. Jag har i princip aldrig gjort det förut, inte ens Wordfeud som varenda jäkel spelar, men NU har jag börjat spela Songpop. Man lyssnar på snuttar av låtar så ska man gissa snabbast möjligt vilken artist det är eller vad låten heter. Jag brukar vara världsbäst på det men det finns så många kategorier så ibland undrar jag ifall jag nånsin ens hört musik.

Så här såg ställningen ut igår men det går undan fort och de som spelat länge/mycket har ett övertag eftersom att många artister/låtar återkommer. Sjukt underhållande är det!

Vad man associerar saker med

Jag la ut denna bild på Facebook igår. Jag försökte söva Olivia i soffan och insåg att alla grejerna på tv-bänken påminde mig om någon. Lite kul att vi fått alla grejerna av någon vi känner.

Sen lägger ju varenda människa ut en bild på sina fötter när det är bra väder, så den här fick bli min. :-)

Nya utemöbler

Livet är bra härligt... Igår satt vi här jag och Olivia. Det var varmt, skönt och riktigt avslappnande. Olivia somnade och jag tittade på när pappan grillade på sin älskling, nya gasolgrillen.

Vi köpte ett bord med sex stolar och dynor till alla stolarna på Plantagen nu under deras rea, och passade då på att möblera om hemma i trädgården.

fredag 27 juli 2012

Bunkra upp

I tisdags när jag och Olivia hängde med hennes moster åkte vi bl.a. till Kisa för att hämta ut mitt och Olivias pass hos Polisen. Bläddra några inlägg ner så ser du hennes otroligt fina bild. Not... :-)

Sedan åkte vi till Ekholmen för att hämta en jordgubbsmössa som mammas väninna Marie stickat åt Olivia. Den var jättefin! Innan vi åkte till Marie stannade vi vid Ekholmens Centrum och köpte bl.a. på oss blöjor på Willys, som för övrigt rekommenderas starkt. Vi gick även in en sväng på Lindex som hade rätt stor rea. Olivia fick bl.a. denna vita klänning, fast i strl 80, vilket alltså innebär att hon kommer kunna ha den nästa vår typ. Hon fick ett par bodys, leopard-leggings och en tunn kofta. Allt kostade 50-75kr/st. Perfekt att ladda upp med större storlekar vid sådana tillfällen.

Happy friday!

Idag iklädd tunika som moster köpt på BabyGap och tights från H&M har vi lunchat med pappsen och farfar. Nu ligger "vi" och kissar i luften, och om en timme kommer prästen för att prata igenom allt inför dopet.

Trevlig helg!

Åh, en kamera!!

torsdag 26 juli 2012

Torsdag i Vadstena

Idag ställde jag och Olivia klockan för att komma upp ur sängen skapligt och åka till Vadstena. Tog 1 timme och 15 minuter härifrån. Vi åkte dit för att hälsa på Helena vars släkt har sommarställe där.

Väl där provade Olivia hängmattan och ÄLSKADE den! Vi gick ner till Vättern, Helena badade och jag doppade fötterna. Olivia sov till en början i vagnen men fick sedan komma upp och ligga intill Helena på filten i sanden. Hon tittade bl.a. på vågorna och släckte törsten med vatten.
Tack för en mysig dag, Helena!

Vid kl 18 var vi hemma igen och då stod middagen på bordet. :-)

Skänninge - Staden man inte kommer ut ur

Den person som satt upp skyltarna vid vägbygget i Skänninge måste vara en sommarjobbare! Det är som i filmen "Texas Chainsaw Massacre", hur man än gör kan man bara inte komma ut ur stan! Jag kom från Vadstena och överallt, fram till Skänninge, hade det varit skyltat "Linköping". Så kommer jag till Skänninge och kör förbi de två första Skänninge-skyltarna, men kör vidare, som man ska. Sen börjar fanskapet...

De nya vägarna går kors och tvärs, hit och dit och jag känner mig absolut inte hemma i de delarna av Östergötland. Så när den tredje Skänninge-skylten kommer så fortsätter jag bara eftersom att dit ska jag ju inte. Men nästa skylt säger "Motala" och dit ska jag ju inte heller men dit måste jag ta av. Faan, bara att vända. Det var jag inte ensam om att behöva göra, kan jag säga.

Tillbaka till där vägarna går kors och tvärs, och samma visa igen. Den gången var jag helt plötsligt på väg mot Askersund. Jahopp...
Tar av nästa avfart mot södra (?) Skänninge och tar den gamla vägen tillbaka till den delen av Skänninge som jag känner igen, Skänninge (norra?). DÄR står äntligen en Linköpings-skylt!!! Hur fan ska turisterna kunna hitta där? DÅLIGT!

onsdag 25 juli 2012

Lilla stjärnan

Lilla stjärnan i byxdressen som hennes moster köpte på BabyGap i London.

Tjejen med de många minerna

Igår sov Olivia vidare efter att syrran väckt mig. När vi nästan var klara md frukosten började Olivia knorra och hennes moster gick och hämtade henne.

Hur rolig är hon! I löve it! :-)

tisdag 24 juli 2012

3 månader

Grattis på 3 månaders-dagen, mammas älskling!!


Bugga

Även Hilary Duffs lille Luca åker Bugaboo. Han är en månad äldre än Olivia, dvs 4mån och använder redan sittdelen. Olivia får nöja sig med liggdelen ett tag till.


Endast i USA

Såna här förlovnings- och vigselringar förekommer inte i Sverige. Denna hand tillhör skådespelerskan Tia Mowry.


Looking at me!?

När vi köpte Olivias vagn av några vänner fick vi även med en hel del andra användbara saker, bl.a. en Bumbo. I helgen fick ju Olivia prova Emmas Bumbo och vi märkte då att det funkade jättebra, så igår tog vi fram vår egen. Medan vi åt middag fick Olivia sitta i den. Hon sitter ca 5-10min i taget, sen gnäller hon och vill ur. När hon satt i den igår fick Hillevi (hennes moster) en jätterolig bild. :-)

En måndag

Igår var jag och Olivia och hälsade på Dessi och Fredrik. Det var premiär för Fredrik att träffa Olivia, och för Olivia att träffa niinerna Lena & Stefan. Hur söta som helst var dem!

Bilderna på Olivia har Dessi tagit, lika fina bilder som vanligt tar hon. :-)

Sedan följde Dessi med oss bort till BVC där det var dags för Olivias 3-mån kontroll. Hon hade gått ner 75gram till 5810gram men vuxit 1,6cm till 60,6cm. Sedan var det dags för sprutor, tacka *** för att Dessi var med! Hon fick hålla i Olivia medan jag tittade bort och Olivia skrek som en stucken gris ett par minuter.

Efter att vi sagt hej då till Dessi hämtade vi Olivias moster och åkte hem till Olivias mormor och morfar Ove. Väl hemma sen grillade pappa R middag medan jag och syrran bakade gårnkaka till dopet.

måndag 23 juli 2012

Förra veckan

Vi har ju glömt att berätta vad mer som hände förra veckan! I onsdags var Karolina, Andreas och lille Melwin här en sväng. Melwin var trött och jag glömde föreviga besöket, typiskt.

Och i torsdags var delar av min familj här. Mamma, Ove och storasyster kom förbi för att bl.a. hjälpa mig med Olivia. Jag hann kvistlacka några fönster, städa sovrummet ordentligt, tvätta, städa, flytta om och packa upp i vitrinskåpet och plocka lite under tiden som de tog hand om Olivia. Mamma lagade även mat och hjälpte till med bl.a. tvätten. Det var GULD värt! Tack!

Söndag

Efter att ha sovit i vår egna lilla stuga, och till och med Olivia fått sova lite i en egen säng som de ordnat åt henne, var det dags för årets första frukost utomhus. Därefter kom även Karolina, Andreas och lilla Melwin dit.

Helgen kan sammanfattas som en helt underbart mysig helg och vi tackar Veronica och Carl så hemskt mycket! :-)

Lördag

I lördags jobbade R och när han var klar tog vi vårt pick och pack och åkte ut till landet. Närmare bestämt till Veronica och Carls sommarställe. Vi tog bl.a. en promenad och kikade på omgivningarna, Olivia fick premiärprova Emmas Bumbo och på kvällen grillades det. En perfekt lördag, hur mysigt som helst!

söndag 22 juli 2012

Från babysimmet

Den här bilden tog Veronica när vi var och babysimmade för ett par veckor sedan. Min lilla sötnos!

Stor tjej!

Mamma, jag vill sitta upp!

torsdag 19 juli 2012

Olivia i magen

Ca två veckor efter vårt bröllop trodde jag att jag åkt på ett magvirus, men jag vägrade låta det stoppa vår smekmånad så ett par dagar efter det började satte vi oss på planet till Thailand. Avresedagen borde min mens ha kommit men den dröjde och jag fortsatte må dåligt. En vecka in på semestern efter att ha mått piss, hittade vi ett apotek och köpte ett test, och visst serru!

Bugaboos senaste

Sedan vi köpte vår vagn har Bugaboo kommit med två nya modeller. Den första bilden visar Cameleon3, vars allra bästa förändring är att man kan platta till liggdelen. Vår liggdel tar MYCKET plats i bilen och av den anledningen längtar jag tills det är dags att ta fram sittdelen. En till bra grej är att korgen under vagnen tydligen är större för den är hopplös.

Den andra bilden visar modellen Donkey som är deras mest flexibla vagn någonsin. Du kan använda den som singelvagn och får då en extra korg på sidan förutom den under vagnen, du kan bredda vagnen och ha ex. tvillingar (dvs två barn i samma storlek) eller ett mindre barn och ett större. OM vi mot all förmodan skulle få ett till barn innan Olivia är färdig med att åka vagn så skulle definitivt Donkeyn vara mitt förstahandsval!

Vår Bugaboo

Eftersom att vi köpt vår barnvagn begagnat så har vi haft svårt att avgöra från vilket år den är men så igår la Bugaboo ut modellen Cameleons historia. Efter att ha tittat där ser jag att vår vagn är från 2005-2007. Vi har de gamla lösningarna på handtaget för ihopfällningen.